Cara Hilangkan Jeragat dan Tompok Hitam.


Masalah jeragat dan parut hitam sering dialami oleh kebanyakan orang Asia. Jika tidak dirawat, tompok-tompokhitam ini akan semakin bertambah. Punca jeragat ialah daripada sel melanosit yang terlebih aktif danmengeluarkan melanin yang berlebihan menyebabkan kulit bertompok-tompok hitam

Antara sebab berlakunya tompok-tompok hitam ini adalah:
 1) Radang kulit sewaktu mengalami masalah jerawat, apabila jerawat kering, ia akan meninggalkan kesan hitamyang dikenali sebagai "post-inflammatory hyperpigmentation" (PIH)

2) Perubahan hormon sewaktu mengandung dan menyusukan anak juga akan menyebabkan tompok-tompokhitam yang dikenali sebagai "melasma". Addison's disease yang disebabkan kalenjar adrenal yang tidakberfungsi untuk mengeluarkan hormon steroid dalam badan juga akan mengakibatkan jeragat. Penggunaan pilperancang dan tabiat merokok juga boleh menyebabkan jeragat.

3) Pendedahan kulit kepada cahaya matahari setelah beberapa tahun akan memberi kesan tompok-tompokhitam yang akan bertambah yang dikenali sebagai "age spots", "freckles" dan"lentigenes". Perbezaan antaraage-spots, freckles dan lentigenes ialah saiznya.

Jeragat boleh dibahagi kepada 2 jenis:
 1) Epidermal, iaitu jeragat berada pada lapisan atas kulit

2) Dermal, iaitu jeragat berada pada lapisan dalam kulit

Kebiasaannya, PIH dan melasma berada pada paras dermal dan lebih sukar dirawat. Age spots, freckles danlentigenes pula berada pada paras epidermal dan lebih senang dirawat.

Cara merawat jeragat dan tompok-tompok hitam:
 1) Penggunaan set penjagaan muka khas untuk masalah jeragat seperti Nu-Derm Obagi Medical denganpreskripsitretinoin untuk mengaktifkan sel kulit.

2) Penggunaan krim pemutih yang berasaskan hidrokuinonatas nasihat doktor untuk jangkamasa yang terhadsahaja. Selain itu, krim muka yang mengandungi arbutin, vitamin C, kojik asid atau peptide boleh digunakanuntuk jangka masa lebih lama.

3) "Chemical peel" boleh dilakukan atas pengawasan doktoruntuk mengurangkan jeragat. Glikolik peel bagijeragat yang berada pada paras epidermal, manakala salicylic acid peelatau jessner's peel bagi jeragat yangberada pada paras dermal iaitu lebih dalam.

4) Rawatan "intense pulsed light" atau "IPL" dapat mengurangkan jeragat yang berada di paras epidermal. IPLmengeluarkan cahaya yang memecahkan jeragat kepada saizyang lebih kecil.

5) Rawatan laser "Q-Switched Nd-Yag" merupakan rawatan"gold standard" untuk jeragat samada epidermalatau dermal. Laser ini juga akan memecahkan jeragat kepada saiz yang lebih kecil yang akan dimusnahkan didalam badan oleh selphagosit. Selepas rawatan laser, jeragat akan tampil lebih gelap dahulu beberapa hari dankemudian akan lebih cerah.

Cara mencegah jeragat
1) Gunalah krim pelindung matahari sekurang-kurangnya spf 40-50 dan pastikan anda mengaplikasikannya duakali sehariatau setelah berpeluh. Lindungilah anak-anak kita dari matahari dengan penggunaan krim pelindungmatahari dari umur mereka 6 bulan. Makanlah pil pelindung matahariHeliocare oral, yang terdapat di kliniksekiranya anda aktif bersukan, bermain golf, bercuti di pantai atau bekerja dipanas terik. Selain mengelakdaripada jeragat, ia juga mengelak dari kanser kulit

2) Penggunaan set penjagaan muka yang tidak memudaratkan kulit untuk jangkamasa yang lama sepertiKinerase yang mengandungi kinetin daripada tumbuh-tumbuhan untu kmerawat kulit kusam, berjeragat dansensitif

3) Lakukan rawatan chemical peel, ipl atau laser Q-switched/NdYag untuk mengelak jeragat daripada munculdan kelihatan lebih terang

4) Elakkan merokok. Jika jeragat disebabkan oleh pil perancang, tukarlah cara perancangan keluarga yangtidak berasaskan hormon seperti IUCD Cu250

5) Pemeriksaan darah untuk menstabilkan hormon boleh dilakukan dengan doktor anda. Oleh kerana jeragatmungkin berada di lapisan kulit yang berbeza-beza, jeragat merupakan masalah yang memerlukan beberaparawatan susulan untuk mengurangkannya.Sekiranya rawatan terlalu drastik dilakukan kehilangan selmelanositakan menyebabkan tompok-tompok putih yangkekal. Oleh itu lebih mudah mencegah jeragat daripadamerawatnya


Sumber Dr Nurhalina Azly binti Minhat, timeless.timeless@gmail.com

Cara Mengatasi Jeragat dan Parut hitam dengan Vitamin - vitamin Shaklee.

GLA Complex
Kelebihan GLA Shaklee ini ialah kerana ia mengandungi vitamin E yang asli.. Keistimewaan GLA Complex Shaklee ia mengandungi kombinasi minyak borage. Ia kaya dgn asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E. Ia membantu menghasilkan kulit lebih sekata, lebih lembab dan mengurangkan jeragat sekaligus membuat kulit wajah lebih ‘glowing’. Disamping melegakan masalah senggugut, membantu mengawal kitaran haid yang teratur, ia juga membantu membuat tubuh anda lebih langsing. Untuk wanita-wanita yang pentingkan kesihatan, GLA Complex antara supplement yang mesti masuk dalam list anda.

ESP Soy Protein 
Secara ringkasnya ESP adalah protein, yang mana protein adalah asas kepada sel. Protein bertindak membina sel yang sihat/'repair' sel-sel badan yang rosak. Jika sel mendapat makanan yang cukup, kulit akan terhasil cantik dan sihat.Dan paling penting, Serbuk ESP Shaklee merupakan sumber protein soya terbaik. ESP menyediakan 14 gram protein soya bukan-GMO berkualiti tinggi dengan semua asid amino yang tubuh anda perlukan bagi proses sintesis protein termasuk sembilan asid amino penting. Berbanding protein daripada sumber daging, telur dan tenusu, ESP adalah rendah lemak dan bebas laktosa dan kolesterol. Ia member tenaga berpanjagan menjadikan badan kurang letih dan sihat. Isoflavon perangsang KOLAGEN yang mana menanjalkan kulit, memperlahankan kedutan, serta menganjalkan payudara. ESP juga member rasa kenyang lebih lama yang mana membantu mengurangkan berat badan. Ianya juga mengawal paras kolestrol, menyokong kesihatan jantung serta prostat.

Vitamin E 
 • Menjaga kesegaran dan keremajaan kulit.
 • Melindungi kulit dari sinar ultra-ungu.
 • Menjaga kelembapan kulit.
 • Menghapuskan radikal bebas yang merosakkan sel.Vitamin C 
 • Vitamin C aktif membawa kecerahan yang baru untuk kulit anda dengan rawak wajah yang lebih halus.
 • Membantu kesihatan Otak, mata dan KULIT.
 • Antioksidan penting dalam melindungi sel kulit daripada rosak dan melambatkan penuaan.
 • Chewable Vitamin C Shaklee menguatkan tulang, gigi dan gusi yang sihat.
 • Meningkatkan sistem imun tubuh.
 • Sangat sesuai untuk orang sukar atau tidak suka makan pil atau tablet.
 • Rasa oren semulajadinya sangat selamat untuk kanak-kanak dan orang dewasa
 • Tidak mengandungi sebarang pewarna, perasa, pemanis ataupun pengawet tambahan.
 • 1 biji Chewable Vita C Shaklee bersamaan 1/2 biji oren iaitu bersamaan 10 mg.
 • Manfaat Vitamin C sangat bagus untuk menjaga kecantikan kulit dan awet muda.
kesemua set dalam cadangan ini boleh membantu mengatasi jeragat ANDA sepertimana ia membelengu anda setiap hari ketika melihat cermin.

Apa kata anda keluarkan sedikit belanja untuk diri anda ianya seperti reward untuk diri sendiri.:)

Hubungi Atie segera untuk pesanan..:)
Whatsapp Atie 0107628163


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers


up