Beza Foremilk dan Hindmilk

Apakah Foremilk dan Hindmilk?

Dalam satu penyusuan, susu ibu terbahagi kepada dua bahagian, iaitu susu awal (foremilk) dan susu akhir (hindmilk).

Apabila bayi mula menyusu, dia akan mendapat susu awal (foremilk) yang agak cair (mengandungi air yang banyak, kurang lemak dan tinggi karbohidrat) yang berperanan untuk menghilangkan dahaga bayi.
Manakala di akhir penyusuan bayi akan mendapat susu yang agak pekat (hindmilk) dan mengenyangkan kerana mengandungi kurang air (berbandingforemilk) dan lemak yang tinggi. Hindmilk mengandungi kalori yang tinggi dan ini penting untuk memberi tenaga serta penting untuk tumbesaran bayi.


Description: Two 25ml samples of human breast milk. The left hand sample is Foremilk, the watery milk coming from a full breast. The right hand sample is Hindmilk, the creamy milk coming from a nearly empty breast. (Source: wikipedia.org)


Oleh itu, pastikan ibu-ibu membiarkan bayi menghabiskan sebelah payudara sepenuhnya dan tidak bertukar ke payudara yang satu lagi untuk memastikan bayi mendapat kedua-dua foremilk dan hindmilk tersebut 

sumber dari : momchoice

Khas untuk ibu - ibu yang mencari supplement untuk memekatkan susu, Anda boleh terus hubungi saya untuk bantuan serta konsultasi akan diberikan khas untuk yang membuat belian.

Email : yattisma@gmail.com
Contact No : 010 7628163
Id Shaklee : 1003021
COD area : Subang U5, Shah Alam, Sg Buloh, Ara Damansara, Sunway Damansara, Rawang.
0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers


up