RESEPI BONDA : Kek Batik

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia....

Kek Batik yang sangat mudah dan simple, kalau korang rajin google memang akan jumpa pelbagai variasi resepi kek batik biskut merry nie..ada yang rasa mocha, ada yang mix biskut Oreo..mcm2 ada...Tapi..bonda nak share resepi turun temurun dari keluarga bonda yang hasil dan rasanya sangat lah sedap..sampai kawan2 bonda semua suka..:) (perasan lah pulak hihihi)

Ok, ini bahan2 yang biasa bonda guna...:-

1) 1 Peket Biskut Merry 
2) 1 Cawan Serbuk koko (brand hershey's...kalau xde ape brand pun boleh..)
3) 1 Cawan Susu Pekat Manis
4) 3 Sudu Besar Milo
5) 1/2 Cawan Air
6) 1/2 Buku Butter ( Bonda suka guna Anchor)

Cara2 nak buat kek nie...

Campurkan kesemua bahan - bahan dari no (2) hingga bahan no (6). Masak hingga ssemua bahan sebati dan tidak berketul2....ingat!!!!..masak dengan api perlahan sahaja dan kene kacau2 tau...nnt hangit kalau dbiarkan...

Kalau dah nampak pekat dan sebati, masukkan biskut merry yang dah dipatah2kan menjadi 4...kacau hingga hingga sebati, tutup api...kemudian sambung kacau2 lagi...sampai adunan choclate rata di kesemua biskut.

Masukkan kedalam loyang atau tapeware..tekan2 kasi padat..Akhir sekali hiaskan dengan badam hancur..
Tadaaaaa....ni la hasilnya..:) Selamat menjamu mata...
Sedia untuk dimasukan kedalam peti sejuk.

Ok...bonda dh tak sabar nak makan...setengah jam je masuk peti lpastu terus potong and nyum2..with Harith..haaa..Harith pun pandai cakap ermmmm dapppp...Nak! Nak!..Nak!

SELAMAT MENCUBA!

INGINKAN SUPPLEMENT SEMULAJADI DARIPADA VILLAVITABONDA?
Hubungi talian yang tertera.

Nama FB : Norhayati Ismail
Email : yattisma@gmail.com
Shaklee Id : 1003021
Sms/Whatsapp : 0107628163
COD Area : Subang U5, ShahAlam, Sungai Buloh, Ara Damansara, Sunway Damansara

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers


up