HFMD Menyerang Arjuna Bonda.

Assalamualaikum semua....dan salam sejahtera..

Dah lama bonda tak share story kan??...agak2 bersawang tak..mujur belum lagi...

Awal2 tahun lagi bonda dh susah hati di sebabkan Virus HMFD  telah menyerang arjuna2 bonda..

HFMD!! ..yang belum tau apa itu HFMD jom stay with bonda.

PENYAKIT TANGAN ,KAKI DAN MULUT.Inilah penyakit yg sering kita risaukan akan berlaku dikalangan anak2 yg berumur 5thn kebawah dan tidak mempunyai daya tahan yg kuat.
Penyakit ini berpunca daripada sekumpulan virus iaitu virus Entero seperti Virus Coxsackie A, EV71, dan Enchovirus. Pada lazimnya virus Coxsackie A16 adalah penyebab penyakit ini.

Tanda - tanda penyakit

* Demam pan as
* Sakit tekak
* kurang selera makan
* Ulser di mulut
* Ruam dan biji -biji berair di kawasan lampin serta tepi mulut, tapak tgn dan kaki.

Menurut nasihat doktor, penyakit ini akan sembuh dengan sendirinya dalam masa 7 ke 10 hari para ibu di nasihatkan memantau suhu badan anak2 dan sekiranya tiada pengurangan segeralah ke hospital kerana dikuatiri ada komplikasi yg memerlukan rawatan Dari hospital.

Kanak2 yg dijangkiti HFMD perlu diasingkan dari kanak2 lain kerana penyakit ini boleh berjangkit pada minggu yg pertama.

Hari khamis 1 January 2015 Arjuna bonda telah dikesan terkena virus ini..ape lg...bonda terpaksa mengkuarantinkan diri serta anak2 di rumah selama seminggu.

Kesian abam harith bonda...dah tak hensem..tapi bonda tak lah susah Hati sangat sebab...ada herbal blend yg bantu bonda apabila abam diserang kegatalan..apa kah herbal blend??? OK jumpa bonda di next entri.

Nama FB : Norhayati Ismail
Email : yattisma@gmail.com
Shaklee Id : 1003021
Sms/Whatsapp : 0107628163
posted from Bloggeroid

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers


up