Diabetes Pembunuh Senyap Kepada Wanita Hamil. Anda Wajib Baca!!

Assalamualaikum semua dan salam sejahtera..Perkara yang amat ditakuti oleh wanita hamil adalah diabetes. Ini kerana diabetes bukan penyakit biasa tetapi dia merupakan pembunuh senyap dikalangan wanita-wanita hamil.

Pernahkan anda semua dengar bayi meninggal di dalam kandungan?. Sememangnya berita itu sangat menyedihkan apabila kandungan berusia trimester ke3 iaitu seusia 8 bulan, bayi dalam kandungan sudah tidak lagi bernyawa sebelum lahirnya kedunia. Lebih menyedihkan kepada si ibu yang mengandungkannya.

SIAPA YANG BERISIKO MENDAPAT DIABETES?
Sesiapa sahaja boleh mendapat diabetes semasa hamil, ibu yang sememangnya menghidap diabetes sangat berisiko tinggi. Namun, wanita lain juga boleh menghidap diabetes walaupun bukan penghidap diabetes sebelumnya. Faktor- faktor yang berkait rapat dengan diabetes adalah :-
1. Sejarah keluarga yang menghidap diabetes.
2. Wanita berusia 35 tahun atau lebih.
3. Berat badan berlebihan.
4. Ada sejarah diabetes kandungan dahulu.
5. Pernah melahirkan bayi yg besar, lebih 4kg
6. Tidak aktif secara fizikal
7. Mengambil banyak makanan berkanji atau tinggi lemak tepu.

Selain dari berlaku kes kematian pada bayi dalam kandungan. Adakah anda sedar bagaimana kejamnya diabetes ini boleh menjejaskan bayi anda?.

Bayi yang menerima terlalu banyak gula dalam darah semasa hamil ia cenderung mempunyai masalah kesihatan selepas kelahiran. Jika diabetes tidak dikawal, masalah - masalah seperti berikut akan berlaku.
√ Bayi berisiko mengalami kecacatan atau masalah berkaitan jantung, otak dan buah pinggang. Sesetengahnya boleh menyebabkan kematian dalam kandungan seperti yang sy terangkan tadi.
√ Kandungan bayi yang tidak stabil (breech dan sebagainya)
√ Bayi terpaksa dilahirkan pra matang (sebelum 37minggu)
√ Berat bayi melebihi 4kg akan menyukarkan proses kelahiran.
√ Demam Kuning.
√ Hipoglisemia iaitu gula dalam darah yang rendah.

Sememangnya perkara- perkara di atas amat di khuatiri. Anda haruslah mencari jalan untuk membebaskan segala gejala diabetes ini. Anda perlu mengawal paras gula dalam darah dengan melakukan perkara - perkara seperti.;-
√ Mengubah cara pemakanan anda. Amalkan diet khusus yang mengikut pyramid makanan.
√ Bersenam sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari.
√ Sentiasa periksa paras gula anda setiap hari.
√ Kurangkan makanan berkanji dan gula yang tinggi.
√ Supplement, ubatan dan suntikan.

Sebelum terjadinya sesuatu yang tidak diingini pada kandungan mahupun bayi anda yang sudah lahir. Anda haruslah mengambil langkah- langkah yang telah di nasihatkan, atau mengikut pakar kesihatan anda.

Saya disini amat berbesar Hati sekiranya puan-puan mengambil langkah mencegah sebelum terkena bak kata pepatah "sediakan payung sebelum hujan"Seperti yang sy katakan tadi, puan boleh mengambil set kehamilan IBU cergas seperti diatas. Ini salah satu cara supaya anda lebih sihat semasa kehamilan anda.

Untuk puan- puan yang merancang ingin hamil tapi ada masalah diabetes. Anda boleh mencegahnya atau merawat dengan tonic ajaib kita.


Sekiranya anda ingin tahu lebih tentang tonic ajaib ini. Berbesar Hati sekiranya anda hubungi Saya di talian berikut.

Nama fb : Norhayati Ismail
Email: yattisma@gmail.com
Sid No : 1003021
Contact No: 0107628163

Sangat dialu-alukan sekiranya Anda mahu jadi Ahli di bawah bimbingan Saya??.
posted from Bloggeroid

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers


up