5 Sebab Anak Lambat Bertutur, Ibu Bapa WAJIB Baca!!

Assalamualaikum Semua dan Salam Sejahtera..." Anak saya sudah berusia dua tahun tetapi masih belum bercakap. Jika bercakap, pun hanya sepatah sahaja. kawan-kawan yang seusia dengannya sudah boleh bercakap lancar....."

Ini adalah luahan hati seorang ibu yang mempunyai masalah ank lambat bertutur. Masalah lambat betutur atau bercakap memang sentiasa menjadi igauan setiap ibu bapa.

Tambahan pula rakan sebaya sudah petah bercakap. mengikut kajian hanya 10 peratus di anggarkan kanak-kanak mengalami gangguan lewat bertutur.

Tahap perkembangan pertuturan anak biasanya seiring dengan peningkatan usianya. Oleh itu, Ibu Bapa perlu memastikan anak anda mempunyai keupayaan bertutur dengan baik pada tahap usianya.

Anak adalah insan yang paling rapat dengan anda, dengan ini mudah untuk anda kenal pasti sesuatu masalah tentang setiap perkembangan mereka.

Sekiranya sudah pasti anak anda bermasalah, berbincanglah dengan pakar untuk membantu meningkatkan keupayaannya dalam pertuturan.

Ada 5 SEBAB yang menyebabkan anak -anak lambat bercakap atau bertutur.

  1.  Kurangnya perhatian daripada ibu bapa menyebabkan anak kurang bercakap. ia menjadikan anak suka mendiamkan diri.
  2.  Kurang rangsangan melalui permainan berbentuk pendidikan. lazimnya ibu perlu mengenalkan  anak-anak dengan Huruf Abjad dan nombor seperti menyanyi ABC atau mengira, 
  3. Terlalu didedahkan dengan teknologi zaman kini seperti televisyen , smartphone , tablet. permainan game.
  4.  Kecederaan berkaitan dengan saraf neurologi semasa kelahiran pra - matang.
  5. Fizikal yang lemah otot, lidah kejang, struktur mulut tidak normal dan mengalami masalah minda.
( Sekiranya mempunyai masalah seperti no 4 dan 5, segeralah berjumpa dengan pakar anda!!!. )

Seterusnya APA  tindakan dan langkah yang ibu bapa perlu lakukan ? INI PENTING!!
  • Selepas usia satu tahun enam bulan, jika kosa kata anak semakin menurun, anda perlu mencari cara untuk meningkatkan rangsangan untuk perkembangan bahasa anak anda supaya tidak lewat. Sepatutnya usia ini, anak harus tahu dua perkataan yang mempunyai makna, BUKAN babbling iaitu percakapan seperti bayi. Jika masih belum boleh bercakap dengan jelas, anak itu mempunyai masalah dalam pertuturan. Segeralah ye ibu bapa dapatkan nasihat Terapi Pertuturan untuk masalah ini.
  • Juga ibu bapa boleh mengamalkan surah serta doa ini bagi yang beragama islam..


Hanya pada Allah swt. kita memohon sesuatu agar perjalanan serta perkembangan anak-anak kita sentiasa dipermudahkan..INSYAALLAH...Aminnn...

  • Berusaha dengan cara memberi makanan tambahan seperti minyak ikan. Ini kerana minyak ikan mempunyai kandungan DHA yang tinggi. kenapa saya sarankan Minyak ikan ini. Ianya adalah kerana minyak ikan yang bagus serta tahap DHA yang tinggi boleh meningkatkan verbal learning mereka dan tidak mustahil. kanak-kanak yang mengambilnya dari kecil akan lebih petah serta mempuanyi vocabulary yang banyak.
Ini kisah sahabat saya, Dia juga tidak lari dari masalah yang sama tetapi dengan langkah yang bijak tanpa membuang masa serta ia menjimatkan. ini merupakan kesan positif tehadap pengambilan minyak ikan tersebut.Anda boleh lihat sendiri kelebihan dan kebaikan  MINYAK IKAN TERBAIK dari Shaklee. Juga boleh terus hubungi saya di nombor yang tertera untuk pesanan serta pertanyaan tentang ape jua.

Semoga tips yang diberi memberi manfaat kebaikan untuk anda semua.

Nama FB : Norhayati Ismail
Email : yattisma@gmail.com
Shaklee ID : 1003021
SMS/Whatsapp : 0107628163
COD AREA : Subang Suria, Subang Bestari, Kg Melayu Subang, Sg Buloh, Puncak Alam.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers


up