Atasi Masalah Kejang Kaki Semasa Hamil

Assalamualaikum Semua....

Kejang Oh Kejang!!


Kekejangan kaki adalah masalah biasa semasa hamil. Ia sering berlaku dalam trimester kedua dan ketiga.

Kekejangan boleh berlaku kerana asid berkumpul dalam serat otot lalu menyebabkan otot menjadi kejang. Kebiasaanya di bahagian betis.

Ini memang sangat menjengkelkan jika ia berlaku pada waktu malam, walaupun kadang kala kesakitan berlanjutan selama beberapa minit, ia tidak akan merosakkan otot.

Punca sebenar kenapa ibu hamil sering alami kekejangan adalah kerana kekurangan nutrien dan garam seperti kalsium atau magnesium dalam darah.

Malahan rahim yang semakin membesar turut memberi tekanan kepada salur darah besar kaki lalu memberi kesan kepada otot kaki anda.

Oleh itu, ibu hamil sangat digalakkan mengambil Ostematrix yang mengandungi kalsium, magnasium dan vitamin D, Setiap 1 biji daripadanya mengandungi 250mg kalsium.

Ketiga-tiganya sangat penting dan baik untuk menguatkan tulang, merangsang penyerapan kalsium, baik untuk pembinaan sel, pertumbuhan gigi serta pembentukan tulang bayi.

Pertumbuhan bayi akan terjejas serta penyusutan jisim tulang akan menyebabkan ibu mengalami kerosakan gigi apabila kalsium berkurangan di dalam badan ibu.

Ini menyebabkan ibu terdedah kepada risiko osteoporosis di usia tua. Itu sebab kejang kaki sering berlaku kerana kekurangan kalsium dan magnesium.

Whatsapp saya untuk membuat sebarang belian.
Atie 0107628163

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers


up